Inte bara kurator utan också psykolog på vårdcentralen

När vårdval Stockholm infördes för två år sedan blev det också obligatoriskt för husläkarmottagningarna att erbjuda psykosocialt stöd.

Nu efter två år ser vi att dessa besök ökat med 50 procent samt att det är mest kuratorer som anlitats av husläkarna. Folkpartiet vill förtydliga reglerna så att det blir obligatoriskt inte bara att erbjuda psykosocialt stöd, utan att erbjuda psykologhjälp till dem som behöver det. Dessutom kan vi tänka oss att differentiera ersättningen – mottagningen ska helt enkelt få lite mer betalt när patienten går till en psykolog än vid ett kuratorsbesök. Samarbetet med psykiatrin ska utvecklas med ökad tillgänglighet till psykiater på husläkarmottagningarna.

Andra som bloggar: Rasmus Jonlund, Amie Kronblad och Birgitta Rydberg.

Inslag i SVT Brist på psykologer

Mer på Folkpartiets hemsida.

3 svar till “Inte bara kurator utan också psykolog på vårdcentralen

  1. Pingback: Vidare med Vårdval Stockholm – med fler psykologer på vårdcentralerna | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

  2. Åsa-Helena Borkesand

    Det är positivt att ni vill öka satsningen på att ge stöd för psykisk ohälsa men ack så tråkigt att ni är så okunniga om vilka aktörer som har behandlingskompetens! Vi är faktiskt flera som har behandlingskompetens!
    Inom primärvården bedriver vi första linjens psykiatri och det är faktiskt specialistpsykiatrin som sköter diagnosticeringen. Psykologer får inte förskriva läkemedel. Detta görs av läkare och inom psykiatri företrädesvis av psykiater. I mitt arbete som steg 1 -kurator arbetar jag med vitt skilda problemområden. Många behöver hjälp med myndighetskontakter av olika slag samtidigt som man mår psykiskt dåligt. Min erfarenhet är att det behövs en spindel i nätet som kan klara av många olika delar och underlätta kontakterna mellan lika aktörer . Många patienter upplever det mycket stressande att behöva träffa en massa olika människor och behöva berätta sin historia på nytt. När det gäller psykologerna så har de själva hävdat att de är de som har utredningskompetens och det instämmer jag i. Därför anser jag att om det är något område där man borde satsa på psykologer särskilt så är det inom utredningsområdet. I vissa kommuner är exempelvis väntetiden på neuropsykiatrisk utredning två år!
    Låt oss bara avslutningsvis kort reda ut vilka som har kompetens och behörighet att bedriva kognitiv beteendeterapi. Grundkravet är minst steg- 1 utbildning. Denna grundutbildning har psykologer, psykiater samt steg-1 kuratorer. Den grupp som har längst utbildning inom psykoterapeutisk behandling är legitimerad psykoterapeut.
    Vänliga hälsningar
    Åsa-Helena Borkesand
    Tvärvetenskapligt utbildad steg-1 kurator

  3. Hej, kontentan av vårt förslag är att ersättningen till vårdcentraler/husläkarmottagningar ska differentieras. Så att mottagningen får ersättning efter typen av kompetens som anlitas. Det är en efterjustering för att få mer spridning i kompetensen. Detta gäller Stockholms Läns Landsting och har inget med rikspolitiken att göra, ett förtydligande som kan vara på sin plats.

Lämna en kommentar